小虫网's Archiver

AD

猫仔 发表于 2010-6-29 19:28

第8期美吃回味

有幸参加第8期既美吃活动,本人除打球之外就系中意稳好野吃噶啦,稳吃稳吃,稳到钱就罗晒去吃,吃饱饮足去运动运动,乃人生一乐也!
而家就等我地一起回味下第8期既美吃啦。

第一道:五指毛桃煲龙骨
[attach]130542[/attach]
呢个汤相信好多人都饮过,但我发现个汤入边有加陈皮,果皮香同五指毛桃既特殊木香味实在几搭,闻落香味浓郁,扑鼻而来,顿时食欲大增。而汤色则比较清澈,可能龙骨经过飞水加上本身就系没太多脂肪既部分既缘故,汤味都比较清淡,比起气味既浓烈感觉完全不同,成个汤可以话系浓而不腻。

第二道:椒盐鱿鱼须
[attach]130543[/attach]
呢个系我平时都比较中意点既菜式,外表香脆,入边既鱿鱼鲜甜又弹牙,只系觉得炸得太耐啦,我个人比较中意鲜嫩D,炸得太干身虽然香口,但就变得没甘鲜甜,鱿鱼都相对变韧,不过中意吃香口也既朋友,罗黎配啤酒都系唔错既选择。

第三道:鲜虾刺身
[attach]130544[/attach]
顺德名厨多,相信识吃既人多数都知噶啦!而顺德吃鱼既文化更系出名,其中河鱼整刺身就系特色之一,而虾刺身都系其中一部分,呢种刺身吃法同日式既唔同,除芥末酱油之外,还有几种配菜(例如葱丝、萝卜丝等等)搭配刺身混和后一起吃用,口感及味道同直接吃用刺身截然不同。而天鸽餐馆呢道鲜虾刺身可谓颇具顺德特色,鲜虾冰震后肉质变得十分紧实爽口,配菜中更有顺德人十分善用的陈皮。呢道菜最后一只虾都系我吃既,哈哈,所以我觉得呢道菜值得推荐,爱尝鲜既朋友不妨去试下。

第四道:椒盐虾头
[attach]130545[/attach]
十分善用剩余材料既一道菜式,呢味椒盐菜依然系炸得比较干身,但呢次“干”得有理,虾膏金黄香糯,口感极似炸鸡蛋黄,但虾膏既香味却远胜蛋香,而且虾膏原本既腥臭味由于油炸既方式已经将其完全去除,加上炸过既虾壳配椒盐,香得黎还卜卜脆,而且虾壳含钙极高,钙经过高温烹煮也不像维生素一般轻易分解流失,另外营养学还表明缺钙系普遍现象每个年龄段都有不同的补钙需要,而钙既吸收率只有大概3%,所以呢道高钙菜式真系又好吃又营养。(用美极煮法去整虾头都应该唔错)

第五道:红葱头蒸鸡
[attach]130546[/attach]
听条名都已经飙晒口水啦!人地成日话蒸系最健康最营养既煮法,更可以保持原计原味,所以一只靓鸡罗黎蒸确实唔错,加上红葱头吊味,的确系一道清香既菜式,鸡既肉质也较紧实,虽然没出名既清远鸡甘嫩滑,但紧实既鸡肉却能越嚼越香,鸡香味慢慢由肉中渗出,令人回味。

第六道:凉瓜煎蛋
[attach]130547[/attach]
听落没咩特色,但老板话系厨师既拿手菜,本来我唔中意吃苦瓜既,一听完老板甘讲,我就去试佐吃下。煎蛋外表金黄,但入边却系滑蛋既感觉,果然有翻两道散手,至于苦瓜嘛!本来我最怕苦瓜既苦涩味噶啦,而且苦瓜还好翠绿,唔似煮过好耐既感觉,睇落去就觉得好苦,但唔知区经过点处理,一D苦涩味都吃唔出,后来我还吃佐好多添,值得一点既菜式。

第七道:蒜蓉炒藤苋
[attach]130548[/attach]
又系一样我本身唔中意吃既野!滑溜溜既菜,吃落怪怪既感觉,阵特有菜味我更系唔中意,但奇怪啦,今日两道我讨厌既蔬菜都令我对佢地既原有认识有所改观,一道就系上一道既苦瓜,令一道就系呢道藤苋。区用蒜蓉爆炒后,蒜香好足,菜本身好滑,吃落口又香又滑,怪味都没晒,应该系比蒜蓉味劈走佐,但自己煮又好似没甘既效果!另外,芡汁可能系另外一个原因,味道几好,想知点调既怕要自己去问问厨师,我未吃出区既配方及比例,去呢到吃饭点得太多肉吃,想稳个素菜不妨点下个呢啦。

第八道:红烧乳鸽
[attach]130549[/attach]
正题黎啦,招牌菜红烧乳鸽。乳鸽故名思意就系够嫩啦,再红烧,相对鸡、鸭、鹅,鸽既皮相对脂肪少,皮层薄,红烧完,一层薄薄既脆皮加多汁嫩肉,一流,只恨鸽肉太少,没一口一口既快感,呢道菜认真要试啦,招牌菜喔!去到唔点特色菜有D对唔住自己怕?

第九道:青红辣椒炒滑鸽(秘制)
[attach]130550[/attach]
又系一道特色也,呢道菜比上一道既口感更吸引我,睇到D芡汁同嫩鸽肉混搭一起我就已经忍唔住啦,完全体验厨师技术,够火候,炒既时间都刚刚好,配上秘制芡汁,真口口鲜嫩感!赞啊。

第十道:生啫榕蛇
[attach]130551[/attach]
压轴菜就系压轴菜,我觉得最好吃就呢味也啦!蛇皮爽脆弹牙,蛇肉入味紧实得黎又嫩滑,有嚼头又有口感,而且配料丰富洋葱香菜等等香料,经过用砂褒啫焗之后,香味完全比蛇肉吸收埋,吃既时候连同带汁既配料同蛇碌一起放入口,我只可以讲,哥吃的不是蛇肉,是幸福。虽然蛇肉肉少骨多,吃起黎比较麻烦,但就因为甘所以容易入味又唔会煮老,所以对于爱吃之人黎讲小小麻烦算的了什么?放低筷子,直接"出手"啦.

猫仔 发表于 2010-6-29 20:15

特别鸣谢:葡月儿
多谢你D图片e763m_26

荌荌静 发表于 2010-6-29 20:17

e763m_16

猫仔 发表于 2010-6-29 20:18

一般菜式价格适中,同大排档差唔多,至于蛇个类就自然贵D

猫仔 发表于 2010-6-29 20:18

[b]回复 3楼(银牌) PID号:1785400 荌荌静 的帖子[/b]

写得好辛苦既,都唔比D金

papa 发表于 2010-6-29 20:19

在什么地方啊?

壞òひ钕 发表于 2010-6-29 20:21

蒜蓉炒藤苋

我喜欢!~e763m_27

猫仔 发表于 2010-6-29 20:21

[b]回复 6楼(木牌) PID号:1785407 papa 的帖子[/b]

谷歌个边

哥哥的哥哥 发表于 2010-6-29 23:19

抄得也不错

TONY 发表于 2010-6-30 00:23

对个刺身有D兴趣,唔知道同花雕醉虾比起身,边样好味D啊!

用情最深的人 发表于 2010-6-30 05:31

呵呵。。。你的文采好好阿。e763m_13

猫仔 发表于 2010-6-30 12:04

[b]回复 9楼 PID号:1785876 哥哥的哥哥 的帖子[/b]

自己写噶!咩叫炒,诽谤,一于告你

猫仔 发表于 2010-6-30 12:06

[quote]呵呵。。。你的文采好好阿。e763m_13
[size=2][color=#999999]原帖由 [i]用情最深的人[/i] 于 2010-6-30 05:31 发表[/color][/size] [url=http://bbs.e763.com/redirect.php?goto=findpost&pid=1786306&ptid=112544][img]http://bbs.e763.com/images/common/back.gif[/img][/url] [/quote]

回复:e763m_26 我出书既时候你记得帮我买十万册,唔系应该就卖唔出噶啦!

哥哥的哥哥 发表于 2010-6-30 12:09

[quote]回复 9楼 PID号:1785876 哥哥的哥哥 的帖子

自己写噶!咩叫炒,诽谤,一于告你
[size=2][color=#999999]原帖由 [i]猫仔[/i] 于 2010-6-30 12:04 发表[/color][/size] [url=http://bbs.e763.com/redirect.php?goto=findpost&pid=1786891&ptid=112544][img]http://bbs.e763.com/images/common/back.gif[/img][/url] [/quote]

回复:我说帅哥抄人家的图片

、静默癫老 发表于 2010-6-30 12:11

全是野味的家伙、好东西!e763m_24  看了不是流鼻涕、是流鼻血

猫仔 发表于 2010-6-30 12:12

边有你甘讲野讲得甘含糊既?

猫仔 发表于 2010-6-30 12:13

[quote]全是野味的家伙、好东西!e763m_24  看了不是流鼻涕、是流鼻血
[size=2][color=#999999]原帖由 [i]、静默癫老[/i] 于 2010-6-30 12:11 发表[/color][/size] [url=http://bbs.e763.com/redirect.php?goto=findpost&pid=1786914&ptid=112544][img]http://bbs.e763.com/images/common/back.gif[/img][/url] [/quote]

回复:得闲去试下

、静默癫老 发表于 2010-6-30 12:15

[b]回复 17楼 PID号:1786922 猫仔 [楼主] 的帖子[/b]

你小弟我穷孩子啊、唉、只能看、尝不了、所以还是吃我的五谷杂粮为好

猫仔 发表于 2010-6-30 12:20

没甘夸怕!一般D菜式都好大众化,大排档差唔多

浮萍天也眷 发表于 2010-6-30 14:47

e763m_13

页: [1] 2