小虫网's Archiver

AD

fairy1985 发表于 2009-9-8 19:35

今晚噶晚饭(可乐鸡翅DIY```)

今晚闲来无事为自己下着个厨,希望各位虫友多多指教。煮着两个菜:废话唔多讲了,上图:
[attach]90075[/attach]

首先将买返来噶全斩块,洗干净,滴干水备用。(准备好盐、酱油、胡椒粉、可乐等调料)将姜、辣椒、蒜切好

备用。然后将鸡翅放系盘里,加入调料腌。(小提醒:记得要打刀花,唔系好难入味)我就将鸡翅腌着四个几钟。

[attach]90076[/attach]
   呢种可乐味道唔太好,不过因为买唔到之前个种可乐,所以用呢种代替(小提醒:最好用之前旧包装个种百

事可乐)

[attach]90077[/attach]
成品(三分之二可乐全部煮干了哦```e763m_13 )好味```e763m_18

[attach]90078[/attach]

呢个系黑木耳炒香菇,突然想吃香菇,但又唔想吃猪肉,所有就甘样搭配,味道仲可以,各位虫友有空都可以试

吓吖```希望各位多俾意见```多谢先```(因为本人好懒噶,好少落厨,只系有时为食虫出现就动手镐劳吓自

己,嘻嘻)e763q_14

[align=right][color=#888888] 提示:本帖最后由 fairy1985 于 2009-9-8 19:53 做过手脚,嘿嘿... [/color][/align]

fairy1985 发表于 2009-9-8 19:36

晕```终于成功上图了```多谢xiao``e763m_25

a2811571 发表于 2009-9-8 19:44

用百事噶..我以为用可口添..不过都有好多图唔发出来

fairy1985 发表于 2009-9-8 19:49

[b]回复 银牌 a2811571 的帖子[/b]

各人喜好咯,我就觉得百事好De763m_25

kyo 发表于 2009-9-8 20:00

搞个英德既厨艺直播都可以咯,反正英德暂时仲没甘既节目…

stiler 发表于 2009-9-8 20:00

贤妻良母啊...e763m_33 e763m_33

fairy1985 发表于 2009-9-8 20:15

[b]回复 铁牌 kyo 的帖子[/b]

我噶厨世未有甘好```自己玩吓就得```呵呵,多谢夸张``e763m_26

fairy1985 发表于 2009-9-8 20:16

[b]回复 木牌 stiler 的帖子[/b]

等我学多几个菜再赞我啦```唔系我会飞噶```e763m_29

夜叉 发表于 2009-9-8 21:09

[b]回复 金牌 fairy1985 [楼主] 的帖子[/b]

e763q_12 好像好好食咁哦~

fairy1985 发表于 2009-9-8 21:29

[b]回复 9楼 夜叉 的帖子[/b]

唔知啊,反正消灭晒了```e763m_25

夜叉 发表于 2009-9-8 21:32

[b]回复 10楼 fairy1985 [楼主] 的帖子[/b]

e763q_15 衰人~咁又叫我入嚟睇~

fairy1985 发表于 2009-9-8 21:36

[b]回复 11楼 夜叉 的帖子[/b]

边个叫你甘迟来e763m_23 e763m_19

夜叉 发表于 2009-9-8 21:38

[b]回复 12楼 fairy1985 [楼主] 的帖子[/b]

e763m_10 早滴嚟就会从液晶屏到弹出嚟咩??

咪咪爱公园 发表于 2009-9-8 22:16

标题e763m_27 令人想YY.............

行运GG腾 发表于 2009-9-8 23:30

怎麽沒你樣子的

莫醒醒 发表于 2009-9-8 23:40

你的可乐鸡翅好多配料喔,我煮的鸡翅就放可乐、姜片同酱油,我怕热气…

瘾君子 发表于 2009-9-8 23:40

我是男的,但我煮得比你好

2214582 发表于 2009-9-9 00:07

LZ  几时请食?

fairy1985 发表于 2009-9-9 16:16

[b]回复 13楼 夜叉 的帖子[/b]

或者```e763m_25 边个话过着噶???想省礼物啊```e763m_10

夜叉 发表于 2009-9-9 16:59

[b]回复 19楼 fairy1985 [楼主] 的帖子[/b]

e763m_25 当然咖啦~e763m_26 我有唔知你想要乜~
e763m_33 我都要可乐鸡但我要可口可乐整嘅~
e763m_27 要礼物可乐鸡换啦~

页: [1] 2 3 4 5 6 7 8